Muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević je u srijedu, 12. oktobra 2022. godine gostovao u džematu Šerići na tribini pod nazivom “Poslanik u našim životima”. Tribina je održana kao dio manifestacije “Želja za Resulom” – dvadesete manifestacije kojom zenički medžlis i džemati obilježavaju dane o Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s.

Pored muftije zeničkog, gost na tribini je bio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub-ef. Salkica koji je iskazao dobrodošlicu na tribinu o Poslaniku, a.s., te imami koji su upriličili kraći program za prisutne džematlije.

Muftija je u svom vazu govoreći o potrebi ummeta za dosljednom primjenom sunneta Božijeg Poslanika, a.s., istakao: “Ako ti primjenjuješ neku praksu poslanika, a.s., ali nemoj pomisliti da si bolji od onoga do sebe. Pomisli sljedeće: Možda onaj do mene primjenjuje neku praksu koju ti ne primjenjuješ, možda primjenjuje sunnet koji je vrijedniji od sunneta koji ti slijediš. A ko je bolji između vas dvojice, Allah će presuditi. Imamo muslimane koji su praktičari vjere, dolaze na namaz u džamiju, međutim s braćom svojom ne pričaju. A imate opet drugih muslimana koji nisu toliko česti u džamiji, ali kad vidimo kako pazi svoje roditelje, morate pomisliti pa i ovo je od sunneta. Imate opet i muslimana koji strogo vode računa da desnom nogom ulaze u džamiju, ali im međa nije problem.”

Muftija Dizdarević je, kao neiscrpan izvor poruke, spomenuo i slučaj sa jednim mladićem kojeg je Poslanik, a.s., okarakterisao dženetlijom. Ashabi su pohrlili da ga prate i da uvide koje to on ibadete primjenjuje. A kada su vidjeli da on praktikuje vjeru kao i svaki od njih, pitali su ga imali nešto što bi posebno istakao. A on im je poručio da kada legne u postelju, ne misli nikome zlo i loše.