Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2023.” počinje danas, a ove godine će biti realizirana do 6. augusta. Muftijstvo zeničko je program ovogodišnje Lastavice predstavilo na press-konferenciji u Zenici. 

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević podsjetio je na dugu tradiciju ove manifestacije.

„Ovo je nama jako važna manifestacija. Manifestacija je na neki način simbol hiljadugodišnjeg trajanja Bošnjaka na ovim područjima. Znate da su dovišta, na neki način, specifikum bosanskog razumijevanja islama, zbog činjenice da se islam kao vjera uvijek prilagođavao kulturološkom kontekstu u koji je ulazio“, kazao je muftija zenički.

Dodao je da ova manifestacija ima zadatak da podsvijesti i neke značajne elemente kulture.

„Zbog toga smo napravili bogat program. Tako će danas u džematu Puhovac dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović održati hutbu, koji će kazati više o značaju ove manifestacije“, naveo je muftija.

Muftija je, između ostalog, najavio da će u nedjelju 30. jula biti organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Lastavici u pohode“, kako bi se afirmirale prirodne ljepote.

Naglasio je da će u ponedjeljak 31. jula, u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kutlure „Preporod“ organizirati značajnu tribinu pod nazivom „Bošnjaci, prije svega“, a zatim i kulturno-umjetnički program „Priča o Bosni i Bošnjacima“.

Također, ovogodišnja manifestacija sadrži i druge vjerske, kulturne, ali i sportske aktivnosti.

„Odlučili smo da se ove godine sportski program održi na stadionu Ravan, iznad sela Radinovići. Mali nogomet, skok u dalj, natezanje konopca, bacanje kamena i trčanje u vrećama. Pozvao bih omladinu da dođe da se druži, ali i one sportskog duha da se prijave i takmiče. Očekujemo jedno zdravo rivalstvo ekipa iz šire regije. Vjerujemo da će sve proteći u lijepoj atmosferi, koja će biti prožet duhovnošću“, izjavio je Mahmut-ef. Karalić, predsjednik Pododbora za sporta.

Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 6. augusta, s početkom u 11.00 sati, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije ljubljanskog mr. Nevzet-ef. Porića.