Učenjem hatma-dova, posjetama šehidskim mezarjima i šehidskim porodicama na području Muftiluka zeničkog drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen je Dan šehida.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka zeničkog, organizirana je u Zenici, gdje je upriličena posjeta Spomen- obilježju „Kameni spavač“, gdje je vjerski program u prisustvu glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice i gradskih zeničkih imama predvodio muftija hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

”Na ovaj se način sjećamo naših šehida, sjećamo se njihove žrtve, sjećamo se ustvari vrijednosti koje nam oni svojom žrtvom poručuju. A oni nam poručuju i ukazuju na vrijednosti nesebičnosti za opće dobro, žrtvovanja za zajednicu, odricanja od egoizma, sebičnosti, samoljubivosti, pohlepe… Jer, ako je iko pokazao nesebičnost i poštovanje prema zajednici i vrijednosti države te svega onoga šta to podrazumjeva, to su bili naši šehidi – istakao je muftija Dizdarević.

Na zeničkom mezaristanu Prašnice proučen je Jasini-šerif i dova, u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici proučena je hatma-dova, a muftija Dizdarević u pratnji glavnog imama Jakub ef. Salkice posjetio je Šehziju Softić iz Kovanića, majku dva sina, zlatna ljiljana, od kojih je jedan, Mehmed Softić – Čunuk, šehid.