Zenica, 02.05.2022. godine; Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog povodom Ramazanskog bajrama održana je u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Vazu–nasihat prije klanjanja bajram-namaza održao je prof. dr. Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

U obraćanju prisutnima u sklopu bajramske hudbe muftija Dizdarević kazao je da je dimenzija prošlosti ramazan, sadašnjosti vrijeme između te dimenzija budućnosti Bajram te da se njih tri isprepliću.

“U džennet se ulazi Allahovom milošću i oprostom pa danas dovite da naš post bude primljen. Poslije ramazanske olimpijade doće vrijeme svakodnevnice u našem životu u Bosni i hvala Allahu da je tako. Znamo da je život u Bosni pun okuka i krivina i to su izazovi za našu vjeru i naš dunjaluk. Živimo vremena promjena epoha i historijskih prekretnica. Hladni vjetrovi dovode u upasnost i najmanje države gdje žive Bošnjaci. Ono što se dešava daleko, sutra će biti blizu. Poraženi dušmani od 30 godina nisu odustali od svojih ideja. Pamet u glavu, a leđa duvaru”, kazao je muftija Dizdarević.

Dodao je da je puno u BiH onih koji su konektovani na nečije centre te igraju za tuđu ekipu, da je puno onih koji govore velike riječi i navode se kao spasioci, a da iza sebe nemaju ništa.

“Uvećali su svoje bankovne račune i vrijeđaju sve. Njima ne treba mnogo osim da dovedu ljude u sumnju. Za gradnju treba kreativnost i znanje, za rušenje pohlepnost i naivnost naš Bošnjaka”, dodaje muftija zenički.

Na kraju je dodao da je ramazanski ibadet zamijenio drugi ibadet.

“Ibadet je zajednički naziv za sve što Allah voli. U ramazanu smo ibadetili na jedan način kako bismo sačuvali din, a sada trebamo sačuvati dunjaluk. Naš ibadet treba biti drugačiji. Pružiti ruku u nevolji je veliki ibadet, drugi je da radimo i zaradimo kako bismo bili neovisni od ljudi. Učinimo sve da naše porodice budu neovisne, dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti. Učinimo što je do nas pa će Allah učiniti ono što je do njega”, poručio je muftija Dizdarević te vjernicima čestitao Bajram.

Protokolom Muftijstva zeničkog, pored centralne svečanosti planiran je i niz aktivnosti obilježavanja Bajrama. Za sutra je planirano i obilježavanje Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog. Centralna manifestacija za područje Muftiluka bit će organizirana u Tešnju, gdje će biti organizirano otvorenje Šehidskog spomen obilježja u džematu Piljužići, sa početkom u 11.50 sati.

Centralnu bajramsku svečanost uživo prenosila je RTV Zenica, a snimak možete pogledati preko linka: https://fb.watch/cLiglWnuB6/