Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog povodom Kurban-bajrama održana je u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Ove godine bajram-namaz se klanjao i u Islamskom centru Sultan Ahmed Zenica.

Predavanje nakon sabah-namaza održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Sumedin-ef. Kobilica.

U bajramskoj hutbi muftija zenički na početku se referirao na odazivanje.

“Još otkad je insan došao na zemlju neko mu se obraća i na nešto ga poziva. Na neke pozive se odzivamo na neke se ne odzivamo. Odmah nas je po dolasku na ovaj svijet pozivala toplim glasom majka koja nas je rodila. Kasnije nas je u životu zvao naš otac, pa nas je bodrio i ohrabrivao da kročimo kroz život sigurni i spokojni. Zvali su nas kasnije naši rođaci sa kojima smo odrastali i drugovali. Kako je život išao dalje dobijali smo pozive od naših prijatelja na igru, na druženje, na muhabet. Međutim, svi mi vrlo rano počnemo dobivati pozive i od naših neprijatelja, onih koji nam ne žele dobro, onih koji žele da sa nama manipulišu, da ostvare neke svoje prizemne i podle razloge. Njihov poziv ima za cilj njihovu i samo njihovu korist, a samo našu štetu. Čovjek naprosto živi u procjepu između tih poziva, onih koji nam žele dobro i onih koji nam žele štetu i zlo. Velika je mudrost razaznati koji nam poziv želi dobro, a koji zlo i nesreću” kazao je muftija Dizdarević.

Dodao je da svi svugdje zovu i da često čovjek zaboravlja da svako ko ga zove ne zove ga za njegovo dobro, nego za svoju korist.

“Međutim, ima jedan poziv koji nam je poslan davno, preko našeg praoca Ibrahima, a.s., sa onog kamena Mekamu Ibrahima, koji stoji nedaleko od Bejtullaha. To je poziv na hadž, to je poziv da se odazovemo svome Gospodaru. To je isti onaj poziv koji nam je upućen u ezelu kada smo upitani: ‘Nisam li ja vaš  Gospodar?’, pa su naše duše kazale: ‘Jesi, ti si naš Gospodar i to svjedočimo.’ Baš zato što se odazivamo na Allahov poziv naše hadžije izogovaraju čuvenu telbiju tokom obreda hadža. Lebbejkellahumme lebbejk, lebbejke la šerike leke lebbejk, inne-l-hamde ve-n-ni’mete leke ve-l-mulk la šerike lek. Odazivam Ti se Gospodaru, odazivam. Odazivam Ti se, Ti nemaš sudruga, odazivam ti se. Tebi pripada svaka hvala, blagodati i vlast. Ti nemaš druga”, dodao je muftija Dizdarević.

Pojasnio je i da svaki obred hadža krije mnogo simbolike, ali da telbijja kao svojevrsna himna hadža odražava ukupnu filozofiju islama.

“Prvo budimo svjesni blagodati i kažimo hvala, a tek onda tražimo više nimeta. A ne obrnuto, da tražimo više, a nismo svjesni i samim tim nezahvalni ni na onome što nam je dao. Džaba ti je u šuplje bure sipati vodu, koliko god da naspeš sve iscuri. Tako je beskorisno i nezahvalnu insanu davati i dodavati. Kaže se u predajama da će u Džehennemu biti najviše osoba zbog nezahvalnosti. Naime, ima takvih osoba, koliko god da im učiniš i jednom im ne valjaš kao da im nikada ništa valjao nisi. E to je nezahvalnost, i to je bolest koju treba liječiti da bi insan zdravo živio”, izjavio je muftija zenički.

Na kraju hudbe zahvalio se svima koji su se odazvali i pružili od sebe za gradnju Islamskog centra te da će njihov trun dobra biti viđen na danu odluke, ali i trun zla.

“Sada vas pozivamo da koristimo ovu Allahovu blagodat,  da padnete Allahu na sedždu kao pravi vjernici svjesni da se čovjek uzdiže samo onda kada je spreman da sebe ponizi. Na današnji dan ne smijemo zaboraviti ni one koji pate zbog bijede i gladi i zbog najteže nesreće rata, jer je izazvana ljudskom pohlepom. Osobiti onih ratova koji vode silni nad nemoćnima kao što je onaj u Gazi. U Gazi i nema rata, tamo je pokolj, tamo je genocid kao najgori od svih zločina. Molimo Allaha da podari uputu onima neupućenim, da dadne zdravlje onima koji su bolesni, da dadne imetak zahvalnome, da osvijesti zalutale i opterećene, da ohrabri neodlučne i posustale, i da nam dadne mudrosti da stvari i pojave u životu vidimo onakvim kakve jesu, a ne onakvim kakvim nam ih naša neukost i naši dušmani prikazuju. Čvrsto vjerujući da čovjek svijet ne gleda i ne prepoznaje okom, nego srcem u grudima”, zaključio je muftija Dizdarević.

Nakon bajram-namaza i hutbe, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednica Zenica održan je bajramski prijem.