Zenica, 23. i 24. septembar 2024. – U Zenici, Doboju i Maglaju održani su edukativni seminari za predsjednike medžlisa i džematskih odbora pod nazivom “Zekat i Fond Bejtul-mal”. Ovaj seminar organizovao je Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Muftijstvom zeničkim i medžlisima Muftiluka zeničkog.

Ovom seminaru prisustvovali su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, rukovodilac Ureda za zekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vehid-ef. Arnaut, rukovodioci službi Muftijstva, glavni imami, predsjednici medžlisa i džematskih odbora s područja Muftiluka zeničkog.

Rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut govorio je o institucionalnom prikupljanju zekata i načinima na koje Islamska zajednica realizira i distribuira prikupljanje zekata.

Muftija Dizdarević u svom obraćanju osvrnuo se na afirmativan primjer broja vjernika koji izdvajaju sredstva u Bejtul-mal, istakavši da povećan broj onih koji zekat i sadekatul-fitr izdvajaju u Bejtul-mal, najbolje govori o povjerenju džematlija prema Islamskoj zajednici.

Nakon izlaganja, učesnici su imali priliku za aktivnu diskusiju i postavljanje pitanja.