U okviru Vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2024.“ sinoć je u dvorištu Islamskog centra “Sultan Ahmed” Zenica predstavljena knjiga „Bosna i Bošnjaci – Od istočnog pitanja do genocida“, autora dr. Enesa Durmiševića.

O knjizi su, pored autora, govorili hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević – muftija zenički i prof. dr. Dževad Drino – profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Muftija Dizdarević istakao je da knjiga prof. Durmiševića ne ostavlja nikog ravnodušnim, te da su tekstovi koje nam autor nudi u ovoj knjizi protkani jednom temeljnom idejom, idejom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti muslimana Bošnjaka ovdje gdje jesmo.

Knjiga Bosna i Bošnjaci – Od istočnog pitanja do genocida, sadrži izabrane tekstove pisane i objavljene u duljem vremenskom periodu u zbornicima, godišnjacima i časopisima. Tekstovi su podijeljeni u poglavlja: Političko-pravna i kulturna historija Bosne, Islam i Bošnjaci u evropskom kontekstu, Polisemija šerijatskog prava i posljednje poglavlje posvećeno profesoru Mustafi Imamoviću.

Na više od 650 stranica, profesor Durmišević detaljno se bavi pitanjem utjecaja Istočnog pitanja na sudbinu balkanskih muslimana, genocidom nad Bošnjacima, ali i pitanjima trajanja Bošnjaka kroz tekstove o srednjovjekovnoj Bosni, ahdnami, Gazi Husrev-begovoj medresi.

Promociju je moderirao Adnan Husić, rukovodilac Službe za pravne i ekonomske poslove Muftijstva zeničkog.