Teslić, 24. 03. 2022; U povodu 83. godišnjice od osnivanja Medžlisa Islamske zajednice Teslić u Centralnoj džamiji u Stenjaku upriličena je tribina kojoj je prisustvovao muftija Zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Uvodničar je bio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Teslić Džemail-ef. Hodžić koji je u svom uvodnom izlaganju prezentovao nastanak i razvoj Medžlisa od početka do danas.

Glavni imam Džemail-ef. Hodžić, između ostalog, istakao je: “Godine 1924. dato je odobrenje (u vrijeme reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića) za obavljanje džume i bajram-namaza u Stenjaku u ranije izgrađenom mektebu na parceli Fajić Saliha. Tada su džemat sačinjavala naselja Stenjak, Teslić, Barići, Gomjenica i Vrućica. Inicijativa za izgradnju džamije pokrenuta je 1921. godine, da bi tek 1925. godine organi Islamske zajednice, odnosno Ulema medžlis u Sarajevu izdao odobrenje za izgradnju džamije u Stenjaku. Džamija je završena i njeno otvorenje je bilo 04.12.1925. godine. Prvi imam sagrađene džamije bio je Adem-ef. Salkičević koji je postavljen kao sibjan-muallim 1919. godine, a dekretom iz 1922. godine dobio je stalni angažman i na mjestu imama ostaje sve do 1935. godine…”

Nakon glavnog imama prisutnim džematlijama obratio se muftija zenički koji je u svom nadahnutom govoru iznio činjenice koje su bitne za nas danas kako bismo očuvali vjeru i identitet. Izložio je i ukazao na bitnost džamije, džemata i Islamske zajednice za našu opstojnost i prosperitet. Iskazao je veliki ponos i radost što Medžlis Islamske zajednice Teslić danas obilježava 83 godine svog rada i postojanja.

Također, muftija je izrazio i nadu da će Medžlis Teslić nastaviti razvijati i pospješivati svoj rad na okupljanju i jačanju Bošnjaka u Tesliću, na proširivanju svoga djelovanja, te da će Medžlis Teslić biti jak bedem za cijelu Islamsku zajednicu i državu nam Bosnu i Hercegovinu.