Promocija projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovića, održana je i u Tešnju, u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj, 16. septembra 2022. godine.

Promotori projekta, kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit, te doprinose njihovom boljem upoznavanju, bili su: dr. Dževad Hodžić, mr. Osman Lavić, mr. Mensura Mujkanović, mr. Seid Eminović, a na promociji su se obratiti i muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić.

Promocija je započela prezentacijom kratkog videa o projektu pod nazivom “Pod nebom vedre vjere”

Na promociji su brojnim posjetiocima uručene prigodne brošure o projektu iz kojih donosimo: 

Multidisciplinarna i multimedijalna izložba pod nazivom “Pod nebom vedre vjere –  Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, u čijoj pripremi i realizaciji  sudjeluje veliki broj  istaknutih naučnika iz oblasti društvenih i  humanističkih nauka, te veliki broj istraživača na terenu, prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat materijal sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija, privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka, a koji predstavljaju dinamičnu, složenu i sadržajnu društveno-političku historiju islama, islamske duhovnosti, kulture, nauke i umjetnosti na području Bosne i Hercegovine, u izazovima različitih historijskih epoha i u njenim doprinosima evropskoj i svjetskoj kulturi, duhovnosti i baštini.

Sadržaj izložbe – Izložba obuhvata 23 sekcije u kojima će biti zastupljeni, sučeljeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi, historijske karte, makete, stare razglednice, knjige i periodika, fotografije, audio, video, 3-D zapisi, modeliranje u AR/VR tehnologiji te brojni skupocjeni artefekti koji pripadaju domeni likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Ciljevi izložbe -Projekat izložbe ”Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te humane, socijalne, moralne i esteteske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijale bosanskohercegovačkog islama.

Timovi, tijela i savjeti – U izradi projekta sudjeluje 10 timova, brojni saradnici, međunarodni partneri, a dokumenti, građa i eksponati koji se budu prikupljali i obrađivali kroz različite tekstualne, foto, audio i video sadržaje bit će predstavljeni na web-portalu izložbe na bosanskom i engleskom jeziku: www.iskustvobosne.ba i www.bosnianexperience.com