U subotu 8. februara 2020. godine u  Džematu Kircheim-Lenningen u Njemačkoj bilo je veoma svečano. Održana je Večer Kur'ana i ilahija na kojoj su hafizi i vrsni učači iz naših džemata učili Kur'an Časni, čuli se savjeti i upute iz Allahove Knjige i Poslanikove alejhisselam riznice, oglasili se horovi djece i omladine, međusobno se družili i počastili sa bogate džematske sofre ovoga vrijednog džemata kojeg uspješno predvodi, okuplja i organizira Pašo ef. Fetić džematski imam i istovremeno  predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke. Odazvao se veliki broj imama, predsjednika i džematlija iz okolnih, ali i udaljenijih džemata. Ovo godišnje okupljanje oko Kur'ana, lijepe riječi i žubora glasova naše mladosti preraslo je u tradiciju koja iz godine u godinu postaje sve bolje posjećena i organizirana što je u svojoj kratkoj besjedi naglasio i muftija Osman ef Kozlić. Kur'ani-Kerim učili su hfz. dr. Benjamin ef. Idriz imam iz Pensberga, dr. Midhat Beganović imam iz Mannhaima, hfz. Samir ef. Haskić imam iz Ulma, hfz. Adela Kazija iz Gagenau i Sinanudin ef. Bajrić iz Ludvisburga.

Iz Bosne i Hercegovine ovoga puta osvježio nas je novoimenovani muftija zenički hfz. dr Mevludin ef Dizdarević svojom besjedom, u kojoj je, između ostaloga, naglasio: ”Najprije, potrebno je međusobno se povezati, bratski se udržiti i iskreno međusobno sarađivati i pomagati se; zatim, povratiti poljuljano samopouzdanje jer imamo ogromne razloge za to kao što su naša čestitost i miroljubivost, ukratko moralni dignitet koji nam je podario islam. I  stoga, trebamo visoko dignute glave ići i na Istok i na Zapad, ali i u svojoj se BiH držati isto tako dostojanstveno. To smo zaslužili jer smo unatoč svim stradanjima koja su nam nametnule komšije ostali neokaljana obraza”.                                                                                                                                                                          

Muftija Dizdarević podsjetio nas je i na to da za primjere uzimamo našu ulemu i naše časne pretke, kako bi i samima sebi i drugima dali do znanja ko smo i šta smo!

Čudno i interesantno je da su nas kao dobre ljude prije otkrili i svijetu predstavili naši prijatelji nebošnjaci koje smo podsjetili i na međumuslimansko bratstvo i na tolerantan i pravedan odnos do nemuslimana, i oni to i dalje ističu, dok mi sami o sebi ne govorimo, najradije prešućujemo svoja dobra, a oko banalnosti se prepiremo i raspravljamo. Iznio je i još nekoliko slučajeva naših paradoksa, a potom, na kraju svoje besjede, koja se u jednom dahu pomno slušala, muftija je rekao da smo narod nepoljuljane, čvrste vjere u Allaha koja nam je i najveća garancija opstanku i u domovini i izvan nje. 

Ilahije i Kaside učili su horovi, Rejjan iz Sarajjeva, hor Zumbul iz Ulma, i hor Bulbuli  iz Kirchheim Tecka.

I. A.