U subotu, 23. decembra 2023. godine u Zenici, Ured za zekat i Odjel za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u saradnji sa Muftijstvom zeničkim realizovali su kviz na temu “Zekat, bejtul-mal i dobročinstvo Muhammeda a.s. i ashaba”.

Komisiju koja je realizirala kviz činili su: Vehid-ef. Arnaut (rukovodilac Ureda za zekat), dr. Enes-ef. Svraka (voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ), Edin-ef. Kavazović i Adnan Husić – pomoćnici muftije zeničkog za vjerske i pravne poslove.

“Cilj ove aktivnosti je da se poveća svijest kod mladih ljudi o zekatu kao šerijatskom propisu, Bejtul-malu kao institucionalnom okviru za praktičnu realizaciju ovog ibadeta, te osnaži odgoj budućih davalaca zekata i njihova vezanost za Islamsku zajednicu” – rekao je u svom obraćanju Vehid-ef. Arnaut.

Medžlisi Muftijstva zeničkog, njih 7, učestvovali su sa ekipama koje su činili po tri učesnika i koordinator Mreže mladih medžlisa, a sistem takmičenja je bio eliminacija, polufinale i finale u kojima su se sastale dvije najuspješnije ekipe.

U finalnom dijelu, prvo mjesto pripalo je Mreži mladih MIZ Teslić, a drugo Mreži mladih MIZ Maglaj. Nakon formalnog dijela takmičenja, proglašeni su pobjednici i dodijeljene zahvalnice svim učesnicima, a pobjednicima posebno i dodatne nagrade.

U svojim obraćanjima, i gosti i domaćini, zahvalili su svim takmičarima i koordinatorima na posebnom i ozbiljnom pristupu ovoj aktivnosti, a kao poseban vid zahvale i nagrade, najavili su skore aktivnosti – na opće zadovoljstvo.

Takmičarima, aktivistima i koordinatorima Mreže mladih najiskrenije čestitamo i želimo im još više uspjeha u budućnosti.

(T.Irdin)