U subotu, 3. februara 2024. godine, u suterenu Bijele džamije džemata Novo Radakovo u Zenici, počeo je Kurs islama za mlade pod nazivom “Znanje je snaga, znanje je moć”.

Kurs za mlade, koji organiziraju Medžlis Islamske zajednice Zenica i Udruženje Bošnjaka “Zeman” Tešanj uz podršku Muftijstva zeničkog, realizirati će se subotom od 12:30 sati u periodu od 03. februara do 27. aprila 2024. godine u suterenu Bijele džamije u Novom Radakovu. Do petka 02. februara, do kada je bio rok za prijave, ukupno je prijavljeno 65 polaznika Kursa.

Samom otvaranju Kursa prisustvovali su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Sumedin-ef. Kobilica i dr. Jasmin Hadžikadunić, predsjednik UB ” Vrijeme – Zeman” iz Tešnja.

Muftija Dizdarević, obraćajući se mladima, istakao je da je jedan od ciljeva ovog kursa da našoj omladini pruži kvalitetno znanje koje će im sutra biti temelj za uspješan i plodonosan rad na svakom polju.

Glavni imam mr. Sumedin-ef. Kobilica izrazio je nadu da će polaznici ovog Kursa za mlade kroz predavanja i druženja naučiti mnogo novih stvari, te da će koristeći stečeno znanje doprinijeti jačanju zajednice.

Pored predavanja o temama kao što su: stil i nadnaravnost Kur'anskog izraza, emocionalna inteligencija, stabilnost i donošenje odluka, savremeni ideološki pravci, etika i estetika, fikh itd., kurs će sadržavati omladinska druženja i debate, a za najuspješnije polaznike, predviđene su novčane nagrade i putovanje na umru.